Y ya estamos en septiembre y con él la propuesta de ingrediente del segundo mes. Y en esta ocasión nos vamos al campo para disfrutar de esos grandes árboles repletos de... HIGOS.
_________________________________________________________________
Los higos son los frutos de las higueras, unos árboles longevos (pueden llegar a vivir más de 100 años) muy resistentes a los climas extremos. Por lo general, ofrecen dos cosechas al año, una de brevas en primavera y otra de higos a finales de verano. Las zonas de mayor producción mundial son California (USA) y Turquía.
Los higos pueden ser de color verde, morado o café. Con una pulpa interior repleta de semillas, de un dulce sabor, debido a su alto contenido en azúcares.
Y cómo se dice popularmente, para saber que la fruta está en su mejor punto de maduración debemos cerciorarnos que tiene "el cuello del ahorcado" (rabo seco), "ropa de pobre" (piel arrugada) y "ojo de viuda" (al abrirlo desprende una lágrima de almíbar).
Al ser una fruta muy estacional podemos conservarla en almíbar, o seca. Además de preparar jaleas, mermeladas, etc.
¿Te apuntas a descubrir con nosotras esta fruta des de tu cocina? Envíanos la foto de una receta con higos antes del 30 de septiembre. O publícala en tu blog y mándanos el enlace.
¿Te apuntas a descubrir con nosotras esta fruta des de tu cocina? Envíanos la foto de una receta con higos antes del 30 de septiembre. O publícala en tu blog y mándanos el enlace.
_________________________________________________________________
September is here and with it, the ingredient for the second month of Cocina Global. This time we go to the fields to enjoy those great trees loaded with... FIGS.
Figs are the fruit of the fig tree, long-lived trees which can live more than 100 years and are very resistant to extreme weather. There are usually two crops a year, one in spring called breva's crop and another at the end of summer, which is the main crop. The areas of greatest global production are California (USA) and Turkey.
Figs can be green, purple or brown, with a full inner seed pulp, sweet in taste due to its high sugar content.
There's a saying that says that to know the fruit is at its best point of maturity one must ensure that it has "the neck of a hanged man" (dry tail), "poor clothes" (wrinkled skin) and "a widow's eye" (when you open it, the fruit secretes a syrup's tear).
It's a seasonal fruit, so it could be preserve in syrup or dried. Alternatively, you can do jellies, jams, etc..
Do you fancy signing up to discover this fruit with us? Send us a photo of a recipe with figs before the 30th of September or write a post on your blog and send us the link.
Let the fig journey begin :)
Let the fig journey begin :)
Fuentes / Sources:
El higo, fruto completo: http://www.alimentacion-sana.com.ar/informaciones/novedades/higos.htm
FAO: http://www.fao.org/inpho_archive/content/documents/vlibrary/AE620s/Pfrescos/HIGO.HTM
California rare fruit growers: http://www.crfg.org/pubs/ff/fig.html
Such a great coincidence! I bought these fruits for the first time ever as I found a delicious recipe in a magazine. As I have to care for my health situation on a daily basis and as they contain antioxidants, I wanted to try it immediately. Unfortunately I found out I am allergic to them, but there is a little chance I will make the recipe for a friend and send you the photos and the recipe, with a personal touch added. Have a delicious September, ladies!
ResponderEliminarToo bad you can not eat the figs and enjoy that great taste.
ResponderEliminarWe look forward to that recipe and will be a pleasure to have you here with us!